top of page

Crna Gora

Najmlađa evropska država je nevjerovatna riznica doživljaja, koji samo čekaju da budu otkriveni. Alexandar Luxury Suites nudi svojima gostima priliku da istraže sva blaga Crne Gore, a na kraju svakog dana da osjete udobnost, sigurnost i raskoš našeg smještaja. Rijetkost je da tako mala zemlja može pokazati ​​tako široku paletu krajolika i mikro-klime. Crna Gora se možda čini malim dijelom Mediteranske obale, ali je sigurno jedan od najatraktivnijih. Visoke planine koje se izdižu iznad mora i šire na sjever zemlje, zadiviće sve koji posjete regiju sa svojim uistinu divljim veličanstvima. Mnoge lokacije u Crnoj Gori su na listi UNESCO-a ,uključujući Durmitor- nacionalni park, drevni grad Kotor i prekrasan kanjon Tare - najdublji kanjon Evrope i popularno mjesto za splavarenje i avanturističke sportske entuzijaste.

Budva: Stari grad

 

Prelijepa Budvanska rivijera, sa svojim azurno plavim morem, okružena planinama, uvalama i lijepim pješčanim plažama, prostire se na samo 18 km obale, od Budve prema Petrovcu. Neka od naselja sežu još od rimskih, grčkih i feničanskih vremena. Šetnja duž rivijere, bilo plažama, uz cestu, ili starim putem, koji se uzdiže iznad obale, omogućuje odmor ili noćenja na neodoljivim plažama i istraživanje živopisnih  sela u unutrašnjosti i obilazak starih primorskih manastira.

Bokokotorski zaliv

 

Smješten duž jednog od najlepših zaliva u Evropi , Kotor je grad trgovaca i poznatih pomoraca.

Srednjovjekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasljeđa doveli su Kotor na spisak  UNESCO "Svjetske prirodne i kulturne baštine". Kroz cijeli grad zgrade su ispresijecane  uskim ulicama i trgovima. Na jednom od tih trgova nalazi se katedrala Svetog Trifuna, spomenik rimske kulture i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada.

Karnevali i festivali organiziraju se svake godine i daju dodatnu draž ovom čuvenom gradu crnogorskog primorja.

Kotor je  udaljen 30 min. od Budve. 

Sveti Stefan

 

Baš kao neki kameni brod, Sveti Stefan je "usidren" u središnjem dijelu Budvanske rivijere. Bivše ribarsko naselje, pominje se u dokumentima po prvi put 1442. godine. 1960 godine je pretvoren u svjetski poznat grad-hotel sa komfornim vilama i luksuznim apartmanima.

 

Sveti Stefan je 70-ih godin bio  popularan među slavnim osobama, a među gostima bili su Marilyn Monroe, Willy Brandt, Bobby Fischer, Boris Spassky, Sophia Loren i Carlo Ponti, Monica Vitti, Ingemar Stenmark, Kirk Douglas, Jonathan Miller i Claudia Schiffer.

 

Sveti Stefan je 8 km udaljen od Alexandar Suites.

Skadarsko jezero

 

Skadarsko jezero  je najveće jezero na Balkanskom poluostrvu .Ime je dobilo po gradu Skadar u sjevernoj Albaniji (Shkodër na albanskom). Skadarsko jezero nacionalni park obuhvata 40.000 ha, od čega je 391km2 samo jezero.

Mali gradić, Rijeka Crnojevića, na obali jezera, pun je prirodne ljepote i istorijskih tekovina. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope ("Oktoih").

Skadarsko jezero je 1 sat vožnje udaljeno od Budve.

Manastir Ostrog

 

Manastir Ostrog, čudo gradnje prirode i ljudskih interakcija, uklesan je gotovo u cjelosti u strme stijene planine, danas je biser crnogorskog spiritualizama, koji godišnje posjeti više od 100.000 hodočasnika svih religija iz celog svijeta. To je jedan od tri najposjećenija hrišćanska svetilišta na planeti, sa svojim  pećinama poput kapele i crkvice koja čuva mošti svetog Vasilija Ostroškog ,pravoslavnog čudotvornog sveca.

Ostrog je udaljen 90 min. vožnje od Budve.

bottom of page